fbpx

Intermittent fasting

Intermittent fasting: Werkt dat echt?

Misschien heb je er wel eens van gehoord: Intermittent fasting, ofwel interval vasten. Op bepaalde momenten kun je normaal eten en drinken. Op andere momenten eet je een periode niets.

Volgens het Intermittent fasting principe mag je eten binnen een tijdskader. Voorbeelden hiervan zijn:
– Alternate day fasting: Een hele dag / 24 uur eten, en vervolgens 24 uur vasten. Of je mag 12 uur eten en 36 uur niets eten.
– Whole day fasting: Hierbij vast je een volledige dag (of meerdere dagen per week) en eet je de andere dagen normaal.
– Time restricted fasting: De meestgebruikte variant. Hierbij vast je op bepaalde momenten op een dag. Je eet dan bijvoorbeeld in een tijdsframe van 8 uur en de overige 16 uur eet je niets.

Intermittent fasting wordt ingezet voor een betere gezondheid en voor gewichtsverlies. Dan is de volgende vraag, klopt dat? En kunnen we dat bewijzen?

Om gewicht te verliezen, ofwel afvallen / afslanken, is een calorietekort nodig. Dit betekent dat je in totaal minder calorieën met je voeding binnenkrijgt dan je verbruikt. Wanneer je om de dag vast en de andere dagen normaal eet, dan leidt dit tot gewichtsverlies, want je krijgt simpelweg minder energie binnen. Het is dan wel belangrijk dat je niet compenseert door meer te eten op de dagen en tijden waarop je wel mag eten.

Wat zegt onderzoek?

Speculeren is leuk, maar wij zien liever echte cijfers. En dat is recent gepubliceerd, experimenteel bewijs. Er wordt aangetoond dat een chronisch energietekort (een calorietekort) net zo effectief is als periodiek vasten (Headland M 2016). Alle studies die tot nu toe gedaan zijn, zijn over kortere periodes (korter dan 6 maanden). Het is dan ook niet mogelijk om aan te geven of intermittent fasting op de lange termijn gezondheidsrisico’s of gezondheidswinst oplevert.

Fasting wordt ook ingezet voor gunstige gezondheidseffecten. Ook dit is onderzocht. Hier bleek dat periodiek vasten geen verschil geeft in bloeddruk, insulinegevoeligheid, lipidenniveaus (zegt iets over cholesterol) en de HbA1c (zegt iets over de bloedsuikerspiegel). Een ander recentere analyse (Sundfor TM 2018) geeft aan dat er geen verschillen zijn gevonden in metabole gezondheid.

Voorlopig kunnen we dus niet echt aantonen dat Intermittent Fasting positievere effecten heeft of beter werkt dan een regulier dieet met calorietekort.
Maar….. Wij zijn fan van het principe ‘doe wat voor jou werkt’. Het beste dieet is dat wat je goed kunt volhouden. Merk jij positieve verschillen als je intermittent fasting toepast op zowel korte als op lange termijn? Dan kun je dit principe zeker toepassen.

Meer tips en tricks over voeding? Klik dan hier!

Neem direct contact op!

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur ons een berichtje en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

0

Start typing and press Enter to search