fbpx

Volkoren producten

Volkoren producten

Tegenwoordig zijn er zoveel soorten brood, crackers, beschuit en pasta’s verkrijgbaar.. maar hoe weet je nou of je de juiste keuze maakt en goed bezig bent? In dit blog lees je er meer over.

Kies voor volkoren
In volkoren producten zitten meer vitamines, mineralen en vezels t.o.v. een niet-volkoren variant. Dit komt omdat tijdens het bereidingsproces de hele graankorrel is gebruikt. En dat is goed, want juist in de buitenkant van de korrel zitten de vitamines, mineralen en vezels. Door deze vezels zit je ook langer vol. Dit komt omdat je lichaam meer moeite moet doen om het te verteren. Die vezels hebben trouwens nog meer gezondheidseffecten: zo zijn ze gunstig voor onze bloedsuikerspiegel, hart- en bloedvaten en zijn vezels ook super voor onze darmen: ze zorgen dat deze lekker in beweging blijven en het proces soepeltjes verloopt.

Hoe herken je een volkoren product
De term ‘volkoren’ is voor brood en meel wettelijk beschermd. Het mag alleen ‘volkoren’ genoemd worden als er daadwerkelijk 100% volkorenmeel is gebruikt. Dat scheelt weer, want zo weet jij in een oogopslag of je een goed brood hebt gekozen.

Helaas geldt dit niet voor andere producten, zoals crackers, beschuit en pasta. Fabrikanten kunnen het er dus gewoon op zetten, zonder dat er volledig 100% volkorenmeel is gebruikt. Wel zijn ze verplicht om te vermelden wat het percentage volkorenmeel is. Check dus altijd zelf of het hoofdingrediënt (datgeen wat als eerste in de ingrediëntenlijst staat) volkorenmeel is en hoe hoog het percentage!

De term ‘meergranen’ zegt alleen iets over de graansoorten die zijn gebruikt: bijvoorbeeld tarwe en rogge. En de vlieger ‘hoe donkerder het brood, hoe beter’ gaat ook niet op. Het brood kan namelijk ook gewoon gekleurd zijn!

Wil je hier meer over weten? Dit is een leuk filmpje van de Keuringsdienst van Waarde: https://www.youtube.com/watch?v=QFVhbMmn6Nk

Neem direct contact op!

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur ons een berichtje en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

0

Start typing and press Enter to search